Fibromyalgie is iets wat iedereen kan krijgen, maar wat houdt het eigenlijk in? Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen en openbaart zich meestal tussen de 25 en 40 jarige leeftijd. Ongeveer 2% van de volwassenen heeft hiermee te kampen. Het is nog steeds onduidelijk waardoor de klachten worden veroorzaakt en daardoor is het moeilijk om een diagnose te stellen. Veel patiënten voelen zich onbegrepen en worden niet geholpen bij hun klachten.
Klachten zijn onder andere pijn, stijfheid in de spieren en omliggend bindweefsel en vermoeidheid. De klachten zijn chronisch, ze zijn er al lange tijd en altijd voelbaar. Opvallend is dat er verschillende pijnpunten symmetrisch zijn verdeeld over het lichaam waarbij pijn wordt gevoeld wanneer er op wordt gedrukt. Doordat de oorzaak van fibromyalgie nog niet is ontdekt is het nog niet te genezen. Met de juiste medicatie en/of bewegingstherapie kunnen de klachten wel afnemen. Het blijkt dat fibromyalgie niet erfelijk is en dat er geen fysieke schade ontstaat. Verder wordt er nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaak en behandeling van fibromyalgie.
Symptomen die in meer of mindere mate kunnen voorkomen zijn:
- pijn over het hele lichaam
- aanwezigheid van pijnpunten (zie afbeelding)
- krachtverlies
- vermoeidheid
- stijfheid in spieren en gewrichten
- stemmingsklachten
- slaapproblemen
- concentratieproblemen
- gevoeligheid voor weersveranderingen
darmklachten
Diagnose vind plaats aan de hand van de aanwezigheid van de pijnpunten en de hevigheid van pijn ervaren op die punten. Er wordt dan een score toegekend. Hoe hoger deze score hoe hoger de kans op de diagnose fibromyalgie. De diagnose wordt steeds meer serieus genomen door artsen en therapeuten wat veel betekent voor mensen die hieraan lijden. De fysiotherapeut kan mensen met fibromyalgie ondersteunen met bewegingstherapie. Zo ontstaan er positieve beweegmomenten die motiveren om meer in beweging te komen. Dit kan de klachten verminderen en wordt aangeraden om onder te begeleiding op te bouwen.
Er wordt gewerkt volgens het graded activity-principe waarbij activiteiten stapsgewijs worden opgebouwd in tijd, aantal herhalingen of zwaarte van de oefening. Ook ontspanningsoefeningen zijn belangrijk in dit traject ten behoeve van de verlichting van de klachten. De fysiotherpeut bij MIJNvitaal stelt graag een individueel behandelplan voor u op.