Fysieke klachten aan ons beweegskelet hangen vaak nog wel samen met een verschil in beenlengte. Veel mensen lopen met dit beenlengteverschil (en bijkomende problemen) door uit onwetendheid. Deze onwetendheid is deels te wijten aan tijdgebrek van de behandelaars, te weinig aandacht of onbekendheid met dit veelvoorkomende verschijnsel. Klachten blijven daardoor onnodig bestaan. Op langere termijn kan dit vervelende gevolgen voor u hebben.
Aangeboren afwijking
Kort na de geboorte kan er al een verschil ontstaan. Vaak ten gevolge van een afwijking in de genen. Botten van de baby verschillen in deze situatie van lengte en vorm. Soms wordt het heupgewricht niet goed onderzocht en blijkt dat de heupkop niet volledig (of totaal niet) in de heupkom staat. Hierbij is er sprake van een “schijn” beenlengteverschil. Hoe eerder deze afwijking juist wordt herkend, vastgesteld en behandeld, hoe beter!
Het is belangrijk dat deze afwijkingen juist worden geconstateerd en dat de nodige stappen worden ondernomen. Hierdoor kan verder verschil in beenlengte worden voorkomen.
Schade aan botten
Bij breuken in de botten, verlamming of gewrichtsontstekingen kunnen verschillen in beenlengte ontstaan. Ook na een valpartij, auto ongeluk of ander trauma. Is er hierna sprake van een bekkenscheefstand dan kan dit leiden tot een beenlengteverschil. Zit u of uw kind nog in de groei? Dan kan een ongeluk zorgen voor een verschil in beenlengte op oudere leeftijd. Waarschijnlijk omdat er een bloeddoorstroming op de botbreuk locatie (ontsteking) tijdelijk toeneemt waardoor groeischijven sneller gaan groeien. Vervanging van een heupgewricht of kniegewricht kan ook een beenlengte- verschil veroorzaken.
Wil jij meer weten andere onderliggende oorzaken van een beenlengteverschil of de gevolgen?
Met de intake en het onderzoek van MIJNvitaal fysio kunnen we vrij snel een relatie te leggen tussen jouw langer bestaande fysieke klachten in de rug, knieën, heupen, schouders, nek met een mogelijke beenlengteverschil.
Tot ziens!