Endometriose komt vaker voor bij vrouwen, zien we op de behandelbank bij de fysiotherapeut. Wij therapeuten komen dit tegen als een primaire diagnose, comorbiditeit of mogelijk nog niet gediagnosticeerd.
Bij endometriose kan er sprake zijn van verminderde spierprestaties, gewrichtsmobiliteit, motorische disfuncties, afname in spierprestaties en bewegingsbereik. Dit wordt vaak geassocieerd met bindweefseldisfunctie.
De algemene tekenen en symptomen die endometriose met zich meebrengt maskeren nog weleens spierpeesklachten. Patiënten met endometriose kunnen pijn ervaren in de regio van het bekken, de buik en de lage rug. Secundaire musculoskeletale stoornissen kunnen optreden in de regio van endometriale implantatie. Endometriale implantaten op de psoas of de lumbale musculatuur kunnen bijvoorbeeld musculoskeletale symptomen reproduceren tijdens het onderzoek.
Secundaire aandoeningen van het bewegingsapparaat veroorzaakt door endometriose:
1. Lumbale, sacro-iliacale pijn
2. Bekkenbodempijn
3. Spiertrekkingen
4. Triggerpoints (vaak in de bekkenbodem)
5. Triggerpoints (lumbale wervelkolom)
6. Bindweefselstoornis
7. Etc.
Fysiotherapie kan een integrale behandelingsoptie blijken te zijn voor de patiënt met endometriose met aandoeningen van het bewegingsapparaat. Door deze ziekte met een multidisciplinaire aanpak te behandelen, kan worden gezorgd voor verminderde pijn en verhoogde functionele mogelijkheden, waardoor een hogere kwaliteit van leven mogelijk is.
Wat kunnen wij fysiotherapeuten?
1. Versterking van de bekkenbodem
2. Beh. interne en externe triggerpoints
3. Myofasciale manuele therapie
4. Rek- en flexibiliteitsoefeningen
5. Spinale mobilisaties
6. Zenuwglijding technieken
7. Ontspanningsoefeningen
Ben jij tussen de 25 & 48 en al langere tijd vage onverklaarbare fysieke symptomen, buikpijnklachten, vermoeidheid en mood swings?
Wij onderzoeken en screenen u op de oorzaken en risicofactoren en verwijzen u door als u gezien moet worden door de huisarts.